Zelaya tilbage i Tegucigalpa og diplomatisk krise mellem Honduras og Brasilien

I første omgang forlød det, at Zelaya var vendt tilbage til Honduras hovedstad Tegucigalpa og opholdt sig i FNs bygninger. Efter at den midlertidige regering i første omgang havde benægtet at Zelaya var vendt tilbage viste det sig efterfølgende at han opholdt sig på den brasilianske ambassade.

Ex præsident Zelaya hyldes af sine tilhængere ved den brasilianske Ambassade
Ex præsident Zelaya hyldes af sine tilhængere ved den brasilianske Ambassade

USAs udenrigsminister Hillery Clinton udtale efterfølgende, at:

“Now that President Zelaya is back it would be opportune to restore him to his position under appropriate circumstances — get on with the election that is currently scheduled for November, have a peaceful transition of presidential authority and get Honduras back to constitutional and democratic order,”

Pt. er der indført udgangsforbud i Honduras, lufthavne mv. er lukket, og Honduras midlertidige regering har protesteret overfor Brasilien.

Der er da også tale om en temmelig bizar – og også farlig situation. Zelayas tilhængere er selvføgelig opildnet af hans tilbagekomst, og med mindre der kan findes et kompromis (hvilket indtil videre har været umuligt) er der grund til at være nervøs for hvad denne situation kan udvikle sig. Hvis Michelleti havde satset på at man kunne trække tiden ud, får overstået det for længst planlagte demokratiske valg, for derefter at overlade det til den nye præsident og regering at rede trådene ud, har Zelayas tilbagevende sat en stopper for dette. Med mindre man på en eller anden måde kan isolere den brasilianske ambassade og det omliggende område. Zelaya selv kan ikke forlade ambassaden, da der er udstedt en arrestordre på ham.

Indtil videre har vi kun hørt den sædvanlige retorik. Zelaya har sagt at han søger dialog (i hvilken form er ukendt), mens den midlertidige præsident Roberto Micheletti har krævet at de brasilianske myndigheder udleverer Zelaya, hvilket vi kan være sikre på at de ikke gør. Samtidig har Honduras naturligvis protesteret overfor den brasilianske regering, der dog benægter at den skulle have været dybere indvolveret i Zelayas tilbagevenden. Hvilket der til gengæld ikke er tvivl om, at Hugo Chavez regering og Venezuela er, i det omverden første gang hørte om Zelayas tilbagevenden i chavez ugentlige TV-show, hvor han talte direkte med Zelaya via telefon.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit