Stakkels Honduras – aftalen der ikke holdt

Som vi tidligere har skrevet løb aftalen mellem den afsatte og den midlertidligere præsident hurtigt af sporet. Og nu melder en obskur kandidat på venstrefløjen sig ind i farcen. Socialisten Carlos H. Reyes, hardcore Zelaya tilhængernes foretrukne kandidat, har meddelt at han boykotter valget og opfordrer andre til at gøre det samme. Ud fra hans egne chancer for at vinde er det måske også et meget smart træk, – han havde ikke en kinamands chance for at vinde valget.

Og det viser måske det helt store problem med hel zelaya affæren. for hvis han havde betydelig opbankning, hvorfor giver det sig så ikke udtryk i meningsmålingerne op til præsidentvalget?

Zelaya kom på kant med alle landets institutioner, inklusiv kongressen og hans eget parti, da han, der er valgt for et nominelt liberalt parti, i 2007 drejede sin politik i mere venstreorienteret retning. En konfrontationskurs der endte med hans afsættelse, da han prøvede at gennemføre en folkeafstemning der var i konflikt med konstitutionen.

Man skulle jo egentlig forvente, at den ballade der heraf fulgte med en stor polarisering i det Honduranske samfund, skulle gavne venstrefløjens tilslutning. Det ser ud til at gå modsat. Den kommende præsident forventes at blive “Pepe” Lobes fra det konservative nationale parti. Men muligvis er det springende punkt det flertal af Honduranere, der IKKE stemmer. Alt andet lige må man gå ud fra, at der i denne gruppe er mange der muligvis kunne mobiliseres. Så derfor kan det sagtens være, at venstrefløjen på langt sigt bliver vinderen af de seneste måneders ballade. Den næste præsidentperiode bliver i hvert fald afgørende for Honduras fremtid.

Læs mere om den seneste udvikling her

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit