Honduras går til valg på søndag – USA og Costa Rica lægger op til at valget skal anerkendes

Dette er blot er kort post omkring præsident- og kongresvalget, og de vigtigste præsidentkandidater ved valget på søndag i Honduras.

På trods af af den fortsatte lettere kaotiske situation siden afsættelsen af præsident Zelaya den 28. juni, går Honduras til valg i overenstemmelse med forfatningen på søndag.

Elvin Santos (liberale)
Elvin Santos (liberale)

Det forventes at det liberale parti, som både den afsatte præsident Zelaya og den nuværende Micheletti er medlem af, vil klare sig relativt dårligt.

Partiets præsidentkandidat, tidligere vice-præsident Elvin Santos, der førte meningsmålingerne indtil afsættelsen af Zelaya taber sandsynligvis til den konservative kandidat Porfirio Lobo, der tabte snævert til Zelaya i 2005.

Carlos Humberto Reyes, der har stået i spidsen forFrente Nacional de Resistencia contra el Golpe de Estado en Honduras” og støtter den afsatte Zelays (der til gengæld ikke har meget opbakning i sit egentlige parti, de liberale) har trukket sig og opfordrer til boykot af valget. Da han stod til kun 6% ifølge de seneste meningsmålinger er det uden betydning for selve valget, men kan få betydning for de udenfor Honduras som ikke anerkender valget på søndag. De andre kanidater er ganske ligegyldige, da de ligger og roder rundt mellem 1 og 3% af stemmerne.

Carlos H Reyes
Carlos H Reyes

Det vil endnu en gang, som det har været tilfældet hver alle tidligere valg blive et spørgsmål om den konservative kandidat eller den liberale kandidat.

Uanset valgets udfald vil det næppe umiddelbart blive anerkendt af mange lande. De fleste lande i OAS vil ikke i første omgang anerkende valget – bl.a. har Brasilien og Argentina meldt ud, at de ikke anerkender valget. Det er dog af mindre betydning for Honduras. Det der betyder noget er, at USA efter al sandsynlighed vil anerkende det forestående valg – til de fleste honduraneres tilfredshed.

Og selv om Brasilien ikke i første omgang anerkender valget, skal det dog medtages, at betydelige grupper i Brasilien bestemt ikke støtter denne holdning.

Porfirio Lobo (konservative)
Porfirio Lobo (konservative)

Formentlig vil en række lande, som tidligere skrevet, anerkende det faktum, at Honduras på søndag på demokratisk  vis, og i overensstemmelse med Honduras forfatning vælger ny præsident. Mit bedste bud er, at de latinamerikanske lande, minus Venzuela og Hugo Chavez lydstater – og måske Argentina, vil anerkende valget senest i forlængelse af indsættelsen af den nye præsident i slutningen af januar, eller ved først kommende lejlighed til at gøre det, uden at man taber ansigt – det gælder også Brasilien, i hvis ambassade den afsatte præsident har befundet sig siden september. Ifølge AP har Costa Rica allerede fredag erklæret sig parat, ligesom USA, til at anerkende valget på søndag, hvis det forløber “fair og frit”. Costa Rica og dets præsident  Oscar Arias har spillet en central rolle i forsøgene på at finde en forhandlingsløsning på krisen der fulgte efter at Honduras militær den 28. juni satte præsident Zelaya på et fly, og sendte ham ud af landet.

Vi vender naturligvis tilbage med nyt omvalget efter søndag.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit