Den konservative kandidat, Porfirio Lobo, vinder præsidentvalget i Honduras

Gårsdagens præsidentvalg i Honduras forløb, ifølge flere latinamerikanske og internationale nyhedsbureauer, uden den på forhånd frygtede uro. Kun få steder kom det til uroligheder, hvor den afsatte præsident Zelayas tilhængere demonstrerede. På trods af at venstrefløjen på forhånd boykottede valget og der i ugerne op til valget var uro med bombeeksplosioner flere steder i landet, forløb selve valget roligt og valgdeltagelsen på over 60% er efter lokale forhold meget høj. Ved det sidste præsidentvalg i 2005 var valgdeltagelsen kun på 46%. Hermed må den afsatte præsident Zelayas opfordring til boykot af valget betegnes en fuldkommen fiasko. En boykot der blev bakket op af en række regeringer i regionen, bl.a. Venezuela, Chile, Argentina og Brasilien.

Med 2/3 af stemmer optalt fører den konservative kandidat, Porfirio Lobo, med over 50% af de afgivne stemmer, mens Elvin Santos fra det Liberale parti (same parti som tidligere præsident Zelaya og den nuværende Micheletti) ligger til at få omkring 38%. Elvin Santos har anerkendt nederlaget til Porfirio Lobo.

Efter at OAS tidligere har meldt ud, at man ikke vil anerkende valget, meddelte Costa Rica i fredags, at man alligevel vil anerkende det, også Panama, Peru, Colombia og USA forventes at anerkende valgresultatet. I Brasilien, der holder fast i at man ikke anerkender valget har dette allerede udløst hæftig intern debat, og socialdemokraten Jose Serra, guvernør for staten Sao Paulo og (indtil videre ikke-erklæret kandidat), og favorit til at vinde præsidentvalgeti Brasilien til næste år har kritiseret den nuværende regering med Lula i spidsen for dette.

Porfirio Lobo meldte allerede i fredags ud, at det vigtigste efter valget var at finde en løsning på den nuværende krise, der blev udløst af den af højesteret beordrede afsættelse af præsident Zelaya den 28. juni. Zelaya blev i første omgang sat på et fly og sendt ud af landet, men vendte i slutningen af september tilbage til Honduras, hvor han siden har opholdt sig på Brasiliens ambassade.

Med den høje valgdeltagelse og klare sejr til Profirio Lobo ved valget i går, der er gennenført i overenstemmelse med Honduras forfatning bliver det vanskeligt at fastholde, at man ikke vil anerkende valget og dets resultat. det vil formentlig ikke afholde Hugo Chavez Venezuela og dennes allierede i Ecuador, Bolvia og Nicaragua – og Cuba, fra lige netop at gøre dette. Derimod må det forventes at resten af Latinamerika – ud over de allerede nævnte lande – alle vil være meget interesseret i en “mindelig” løsning.

Ifølge Honduras forfatning er militæret, der har ansvaret for gennemførelsen af valghandlingerne, underlagt landets valgmyndigheder frem til Porfirio Lobos indsættelse som præsident den 27. januar. Det store spørgsmål er nu om det er muligt at finde en løsning i den mellemliggende løsning hvor ingen af de aktørerne taber ansigt. Den 2. december stemmer det honduranske parlament om, hvorvidt Zelaya kan vende tilbage som præsident indtil Porfirio Lobos indsættelse. Landets højesteret har på forhånd meddelt at dette ikke kan lade sig gøre. Zelaya kan indtil videre se frem  at blive arresteret hvis han forlader den brasilianske ambassade, anklaget for korruption og brud på forfatningen. Hvordan denne situation vil blive løst er indtil videre uvist, men er nu også af mindre betydning.

Valget er først og fremmest en sejr for demokratiet i Honduras og et nederlag for ikke kun Hugo Chavez imperialistiske drømme i regionen, men også for lande som Spanien, Chile og Brasilien, der har gjort deres bedste for at hindre demokratiet i at fungere i Honduras. Endelig er OAS den store taber, spillet som det står efter de velgennemførte valghandlinger ved gårsdagens præsidentvalg.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit