El Salvadors socialistiske regering anerkender valget i Honduras

El Salvadors venstreorienterede præsident, Mauricio Funes, har ifølge AP meddelt, at man vil genoptage forbindelserne til nabolandet Honduras, når den nyvalgte præsident, Porfirio Lobo, indsættes i morgen.

mauricio funesTidligere har bl.a. USA, Panama og Costa Rica anerkendt den nye regering. Hvad der gør El Salvadors anerkendelse bemærkelsesværdig er, at det er den første socialistiske regering, der anerkender Porfirio Lobo – Mauricio Funes politiske bagland er den tidligere oprørbevægelse FMLN.

I de kommende dage vil de fleste af de latinamerikanske lande, der endnu ikke har anerkendt den nye regering formentlig  følge trop, bortset fra landene i det såkaldte  ALBA samarbejde (Venezuela, Bolivia, Ecuador, Cuba, Nicaragua, Dominica, Saint Vincent, Antigua og Barbuda) som Honduras formelt er en del af på grund af den tidligere præsident Zelaya. Sidstnævnte rejser efter en aftale mellem den dominikanske republik og Porfirio Lobo til sidstnævnte indenfor de kommende dage. Hermed har også krisen mellem Brasilien og Honduras fundet en løsning.

Samtidig har Honduras kongres indledt arbejdet der skal sikre, at der kan gives amnesti til alle involverede i den krise der startede, da Zelaya efter en højesteretsafgørelse blev afsat i de tidlige morgentimer den 28. juni og sat på et fly ud af landet.

Zelaya har tilsluttet sig aftalen, der gør hans udrejse mulig, og det kan ikke afvises, at også ALBA landene vil besinde sig, og anerkende Honduras nye regering.

Med tanke på, at Ecuadors præsident, Rafael Correa, er i store vanskeligheder, at den økonomiske krise spidser til i Venezuela og modstanden mod Daniel Ortega – hvis metoder ikke har meget med demokrati at gøre – er voksende, kan det ikke udelukkes, at der ikke er meget ALBA tilbage når indeværende år går på held.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit