Mangueira lukker sambaskolernes optog

Så er karnevalsoptoget i Rio de Janeiro overstået, og det sluttede med Mangueira – Et slideshow med billeder fra deres optog kan ses her. Det er næppe muligt for en kølig nordbo helt at forstå hvor stort og hvor meget det årlige karneval fylder i mange “cariocas” (det kalder man folk fra Rio de Janeiro) liv. Det nærmeste jeg kan komme i en sammenligning er julen herhjemme (som en brasilianer til gengæld vil have svært ved at forst omfanget af ). Sjovt nok er begge traditioner formelt bundet op til kristendommen, men ligesom juletræer og hjerteklip, flæskesteg og rigelig med mjød ikke har meget med Jesus at gøre, har karnevalet i Brasilien (i dets mange former) ikke meget med den katolske kirke at gøre – hvilket vist er åbentlyst når man ser videoen fra årets karneval nedenfor

Karneval 2010

Og som det fremgår af den lille film om karnevalet i Rio de Janeiro i 1955, er der sket ikke så lidt siden

og i 1955

Det meste af Rio’s karneval foregår forøvrigt i klubber. Hvis nogen derfor skulle finde på at tage til karneval i Brasilien og ønsker “smæk for skillingerne”, vil jeg anbefale at man tager til El Salvador i Bahia i stedet, – her foregår det hele udenfor.

Til gengæld er det altid anbefalelsesværdigt at besøge en af Rio’s sambaskoler når de “øver”. Især vil jeg anbefale Salgueiro, der efter min mening har det bedste slagtøj. På mange måder kan et sådan besøg være en større oplevelse end selve karnevalet. For her får man en lidt større forståelse for hvor stort karnevalet er, også resten af året.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit