Opfølgning på sidste uges protester i Brasilien

Siden Dilma Rousseff i fredags annoncerede på direkte TV at hun ville mødes med repræsentanter for de protesterende er det gået stærkt.

Allerede mandag var hun igen i TV, denne gang for at annoncere en plan for forandring. Den indeholdt bl.a. forstærket kamp mod korruption, investeringer i sundhed og uddannelse samt forslag til reformering af det politiske system.

I dag har har kongressen vedtaget at 75 procent af de statslige indtægter fra den såkaldte pre-sal olieudvinding skal gå til forbedringer af uddannelses sektoren, mens 25 skal gå til sundhed.  Regeringen ønskede oprindeligt – og fortsat – at 100 procent af indtægterne skal gå til uddannelse.

Det skal understreges at øgede midler til uddannelse og sundhed allerede var på dagsorden inden protesterne.

Formentlig kan man også se frem til ændringer i valgsystemet, således at denne proces bliver mere transparent. Som valgsystemet er indrettet i dag er det f.eks. ikke muligt at stille op som uafhængig kandidat til hverken nationale, regionale eller lokale valg. Oprindeligt var tanken fra Dilma og regeringens side vist, at man ønskede at vælge en særlig grundlovsgivende forsamling, som alene skulle udforme forslag til de dele af grundloven som omhandler valg af repræsentanter til de lovgivende forsamling. Dette udløste straks kritik fra flere sider, for i lidt for høj grad at minde om hvad man tidligere har set i bl.a. Bolivia under Evo Morales.

Nu peger meget på at brasilianerne skal til folkeafstemning om ændringer i grundloven til oktober.

PEC 37 nedstemt

En klar sejr synes at have været, at tillæg 37 (PEC 37) til forfatningen i dag blev nedstemt med overvældene flertal. Kun 9 stemte for. Blandt de som stemte mod var flere som oprindeligt havde været med til at udforme PEC 37. Flere senatorer har da også i dagens aviser henvist direkte til demonstrationer, når de skulle forklare deres modstand mod forslaget.

Forslaget gik ud på at fjerne den offentlige anklagemyndigheds (Ministerio Publico), for selv at initiere og udføre efterforskning. Dette er af mange blevet opfattet som en klar svækkelse af mulighederne for at efterforske mulig korruption og magtmisbrug på statsligt og delstatsligt niveau.

Demonstrationerne fortsætter, men med formindsket styrke.

Demonstrationerne har været langt mindre siden torsdag. I forbindelse med dagens fodboldkamp mellem Brasilien og Uruguay, forventes dog igen demonstrationer, ikke mindst i Bela Horisonte, hvor kampen spilles.

 

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit

One thought on “Opfølgning på sidste uges protester i Brasilien”

Comments are closed.