Blackouts i Venezuela, ifølge Chavez er det “El Nino” og de riges skyld

Metro lukket i Caracas på grund af strømafbrydelse
Metro lukket i Caracas på grund af strømafbrydelse

Venezuela, en af verdens største olieproducenter, befinde sig midt i en akut energikrise med “blackouts” flere gange om ugen, når landets strømforsyning ikke kan følge med. Ifølge Chavez er det først og fremmest på grund af de riges forbrug og El Nino.

Problemerne har stået på i flere år, og for nylig gik 40% af landet i sort på grund af strømafbrydelse.

Mens indbyggerne I Caracas demonstrerer ved at smide el-artikler uden for Venezuelas statslige forsyningsselskab og brænde elregningerne i gaderne i protest mod de tilbagevendende strømafbrydelser, truer Hugo Chavez med at afbryde strømmen til shoppingcentre, give bøder til fok der bruger for meget strøm (hvordan det så skal afgøres) og siger at problemet først og fremmest skyldes rige venezuelaneres “absorbante” elforbrug og “El Nino”. Den får skylden for manglende nedbør, der igen medfører vandmangel, hvilket giver problemer for de hydroelektriske dæmninger, der producerer omkring tre fjerdedele af Venezuelas elektricitet.

Ifølge Chavez er vandstanden ved landets største dæmning, Guri dæmningen, omkring 30 procent under den tidligere tørkerekord, og da regntiden slutter i næste måned uden udsigt til at der kommer betydelig nedbør, før til maj eller juni, forventes der flere strømafbrydelser.

Venezuela_Lights_Out.sff.skyboxwide.prod_affiliate.56I et forsøg på at mindske problemerne indføres der nu vandrationering, således at hele distrikter afskæres fra vand én dag af gangen, mens alle venezuelanerne opfordres til at spare på vandet. Desuden distribuerer regeringen energibesparende elpærer og opretter dieseldrevne generatorer i de hårdest ramte regioner. Der er også udformet et dekret, hvorefter man som sagt kan få bøde for at bruge for meget el (hvordan det skal afgøres står hen i det uvisse).

Og problemet er stort. I de 8 værst ramte stater (ud af 24) oplever man udfald i strømmen 3-5 gange om ugen i op til 12 timer ad gangen. Blackouts på hospitaler har afbrudt igangværende operationer, og der har været flere større udfald i Caracas, som har lukket for metroen.

Lokale iagtagere har peget på,  at strømudfaldene kommer efter Chavez regeringen nationaliserede en række elselskaber i 2007 – hvilket var en konsekvens af at man ikke ville acceptere at el-priserne fulgte den almindelige prisudvikling. Før nationaliseringen havde Venezuela ikke oplevet problemer med blackouts.

Regeringen siger til gengæld at den siden 2002 har brugt svarende til mere end 16 mia. USD. på ajourføring af elnettet siden 2002. Men enten er det ikke korrekt, eller også er pengene forsvundet på grund af Venezuelas berygtede korruption, der under Hugo Chavez er blevet Latinamerikas værste. Ifølge det statsejede El-selskabs hjemmesider er der kun gennemført 2 ud af de næsten 40 projekter der skulle have været udført.

Først og fremmest er Venezuelas energikrise resulatet af dårlig planlægning og vedligeholde, samt at prisen på elektricitet ikke er steget siden 2004. Med en inflation på 30% om året, indebærer det, at der ikke er meget incitament til at spare på elforbruget, der da også er steget med rekordfart de senere år.

Da man ikke vil gøre det indlysende, nemlig at sætte prisen på el i vejret, bruger Chavez bruger derfor for tiden en stor del af hans nærmest daglige tv-taler til at opfordre venezuelanerne til at skrue ned deres klimaanlæg og opgive deres swimmingpools. Han er endda belært landet om dyderne ved et koldt, tre minutters brusebad,  mens indkøbscentrenene, der efter hans mening, bruger for meget energi, trues med at få afbrudt deres elektricitet.

Det ville jo unægtelig være noget nemmere at sætte prisen på el op. Det ville både bremse væksten i elforbruget og samtidig øge indtægterne. At holde priser på el, vand, benzin osv. kunstigt lave er set mange gange før, og har altid haft de samme konsekvenser; overforbrug, manglende investeringer og mangelfuld infrastruktur. I sidste betales en stor del af regningen igennem høj inflation, og den skat betales først og fremmest af de fattige.

Men sådan fremstilles det naturligvis ikke retorisk hos et regime hvor “den store leder” nok skal sørge for sine børn, og hvor det altid er nogle andres skyld – og der er jo masser af tage af, El Nino, de rige, de multinationale, imperialisterne i USA osv . osv.

Jo, Hugo Chavez er hastigt ved at omdanne Venezuela til et levende museum over alt det man gjorde galt i Latinamerika før i tiden.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit

2 thoughts on “Blackouts i Venezuela, ifølge Chavez er det “El Nino” og de riges skyld”

Comments are closed.