Tema om Brasilien i DR2 Udland II – fremragende indslag tirsdag om Brasiliens økonomi

Efter en lettere problematisk start på DR2 Udlands tema om Brasilien, der gav bange anelser, var fortsættelsen tirsdag aften intet mindre end fremragende. Kort, præcist og informativt. Til de der interesserer sig for Latinamerika i almindelighed og Brasilien i særdeleshed, men ikke fik set aftenens udsendelse, kan jeg kun opfordre til at få den set så hurtigt som muligt. Læs mere her, og  se indslaget her (indslaget starter 12.20 inde i programmet).

Som der bliver gjort opmærksom på er Kinas rolle som aftager af brasilianske eksportvarer af stor betydning. Lidt et paradoks, at den økonomiske vækst der har været under den nuværende præsident Lula i den grad skyldes eksport af primærprodukter til især ét land. Paradoksalt fordi Lula kommer ud af en tradition hvor eksport var udnyttelse, og målet var uafhængighed og selvforsyning. Godt nok var det dengang USA der var det onde dyr i åbenbaringen, men det kan Kina naturligvis nå at blive endnu (og bliver det formentlig hvis – eller rettere – når Kina i løbet af nogle år har en signifikant højere levestandard end Brasilien.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit