Cubas dissidenter sætter sultestrejke i (et slags) system – opdateret

Guillermo Fariñas
Guillermo Fariñas

Noget kunne tyde på, at de cubanske myndigheder ikke foreløbigt slipper for sultestrejkene politiske dissidenter – uanset at Brasiliens præsident Lula i går afviste en opfordring fra disse om at mægle i striden om de politiske fangers forhold i de cubanske fængsler. Lula’s bemærkninger, som vi skrev om i går, har udløst skarp kritik både i Cuba og i Brasilien. Flere store dagblade, bl.a. O Globo og Folha de São Paulo, har kritiseret præsidenten, mens Estadão har en artikel om Lulas egne oplevelser som fange i et par måneder under militærdiktaturet (Lula var fængslet i april-maj 1980 – og på trods af militærdiktatur var det muligt for presen at skrive om det). Helt usædvanligt har der også lydt kritik fra egne rækker.

Felix Bonne Carcassés
Felix Bonne Carcassés

I Cuba har en af de ledende dissidenter, Felix Bonne Carcassés,  meddelt, at han går i sultestrejke hvis journalisten, Guillermo Fariñas, der  sultestrejker på 15. dag (indtager heller ikke vand), skulle ende med at dø af det. Carcassés, der er i 70erne og tidligere universitets professer. blev med 3 andre fremtrædende dissidenter blev i 1997 dømt for at opfordre til oprør, fordi de offentligt kritiserede Fidel Castro’s regering. De blev løsladt i 2000.

Orlando Zapata
Orlando Zapata

I mellemtiden rapporteres, at Fariñas er meget svag efter i to uger at have nægtet at indtage mad og drikke. I modsætning til Orlando Zapata, der døde i februar måned efter 85 dages sultestrjke, og som var relativt ukendt, er der det særlige forhold omkring Fariñas, at hans far var aktiv i kampen mod det tidligere regime under General Batista. Han kæmpede således side om siden med Che Guevara. Det er derfor  en efterkommer til en af revolutionens helte, der er gået i sultestrejke.
Noget kunne tyde på, at sultestrejken er ved at blive sat i system. Carcassés har udtalt, at han ikke opfordrer andre til at følge hans eksempel, fordi det vil give de cubanske myndigheder muligheden for at iværksætte falske sultestrejker, som derefter afbrydes, til brug i regimets propaganda. Der lægges med andre ord op til en serie af enkeltvist sultestrejkende.

Balladen omkring Lula – en gammel venstrefløjshelt i Brasilien – og hans udtalelser i går, der som nævnt har udløst skarp kritik, også fra dele af den brasilianske venstrefløj, kan måske ses som et tegn på at det ikke længere er nok at være symbol for modstanden mod USA – hvilket primært forklarer Cuba og Castros relative popularitet i resten af Latinamerika. Kritikken er således endnu et tegn på, at demokrati og menneskerettigheder i stigende grad tages alvorligt – også hos visse dele af venstrefløjen i Latinamerika.

Update: Ifølge DRs hjemmeside (11.03 kl. 22.12) har Fariñas mistet bevidstheden og er blevet indlagt.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit

2 thoughts on “Cubas dissidenter sætter sultestrejke i (et slags) system – opdateret”

Comments are closed.