Holder Evo Morales perioden ud?

Som det gamle ordsproger siger – højt at flyve, dybt at falde. Her lidt mere end 1 år efter Evo Morales blev genvalgt som præsident med et klart flertal bag sig, er det kun 1/3 af bolivianerne der fortsat støtter ham. Hans opbakning er så ringe, at der tales om, hvorvidt han faktisk vil være i stand ti lat sidde perioden ud, eller vil lide samme skæbne som mange af hans forgængere, og blive tvunget til at gå af.

Præsident Evo Morales og vicepræsident Alvaro Garcia Linera

Evo Morales, der kom til magten ved at udnytte mange fattige bolivianeres utilfredshed med hans forgængeres forsøg på at reformere Bolivias økonomi, står ironisk nok nu selv for skud, fra bl.a. de indianer organisationer, som tidligere bakkede ham op.

Mens Morales – og ikke mindst hans vicepræsident, Alvaro Garcia Linera, der er regeringens chef-ideolog – tidligere var blandt de der orkestrerede de mange demonstrationer der fandt sted, når tidligere præsidenter forsøgte at reformere økonomien, må nu selv stå for skud på grudn af Bolivias miserable økonomi.

Og ifølge kritikerne er det med god ret at utilfredsheden ulmer. De beskylder Morales for at køre Bolivia i sænk, bl.a. fordi den førte politik har skræmt udenlandske investorer ud af Bolivia. Samtidig er der mangel på basale fødevarer som f.eks. sukker, og et forsøg på at reducere subsidieringen af bl. a. brændstof har udløst stor vrede.

De store demontrationer i slutningen af december, der tvang Morales til at ændre politik fra en hurtig ophævelse af subsidier til en gradvis ophævelse,  kommer efter et år med vigende opbakning fra bl.a. landets indianere og deres organisationer. Godt nok repræsenterer de mindre end 20% af befolkningen (kulturelt er Bolivia, på trods af Morales retorik og markedsføringen i forhold til resten af verden mere europæisk end indiansk) , men har i årtier været et vigtig magtfaktor på grund af deres “udenomsparlamentatiske” aktiviteter, når de ikke fik deres vilje, i stigende grad har vendt sig mod Morales.

Læs mere her

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit

One thought on “Holder Evo Morales perioden ud?”

Comments are closed.