De har iagttaget os i årtier, nu er det os der iagttager dem

Yoani som i måske kan huske fra da hun blev angrebet for et par uger siden har netop fået svar fra Obama på de 7 spørgsmål hun igår gav til både Obama og Raul Castro. Jeg er glad på hendes vegne selvom hun nok ikke får svar fra Raul.

Jeg syntes dog at hendes nye kampagne mod dem som skygger og chikanerer hende dagligt er langt vigtigere og mere sigende om hvad der går og brygger i Cuba idag. Hun bliver regelmæssigt skygget og har nu begyndt sin egen kampagne mod det hemmelige politi. Hun vil dokumentere disse “skygge væsener” som hun kalder dem.

Yoani fotograferer hemmelige politibetjente

Mens jeg tror jeg er en Kubrick eller en Tarantino har jeg nu begyndt at lægge vidnesbyrder på disse væsner som ser over os og chikaner os. Væsner fra skyggerne som ligesom vampyrer nærer sig a vores menneskelige lykke, som indsprøjter os med frygt gennem slag, trusler og afpresning. Individer trænet i tvang men ikke kunne forudsige sin konvertering fra at være jægeren til at være den jagede i ansigter fanget af kameraet, mobil telefonen eller den nysgerrige nethinde af en borger. Vand til at kopiere beviser til disse arkiver de har på os alle i en eller anden skuffe, et eller andet kontor. Nu er de forbavsede at vi selv tager inventar af deres handlinger, deres øjne og præcis skildringer af deres udyder.

Se selv billederne hun har begyndt at tage af skygge væsenerne.

Efter al den internationale fordømmelse der kom imod regimet efter deres angreb på Yoani ser det næsten ud som om de er bange for hende nu. De har aldrig før været bange for at smide folk i fængsel for betydeligt mindre end hvad Yoani laver. Forskellen er at Yoani er blevet populær med de unge og intellektuelle i Fidels egen internationale målgruppe og det er nu lige meget hvad Castro brødrerne gør ved hende, hun bliver bare en martyr og en endnu større fare for dem.

Den sorte menneskerettigheds leder Dr Darsi Ferrer har dog ikke været så heldig og har været ind og ud af fængslet i flere år da han har været ignoreret af den udenlandske presse. Stakkels Panfilo som bare var en lidt fordrukken fyr på gaden blev også smidt i spjældet for at sige at folk er sultne i Cuba til et udenlandsk film hold.

Ville det iøvrigt ikke være en interessant øvelse at skygge ejerne af Fidels Cocktailbar i Århus og København for at se om det vil hjælpe lidt på deres fantastiske cubanske stemning. Er det ikke på tide at Danmarks intellektuelle og kunstnerer (hvis man kan kalde Niels Hausgaard det) vågner op og indrømmer at deres ideer om samba socialisme måske var fejltaget.