Chile er nu medlem af OECD

Her mindre end en uge før 2. runde af præsidentvalget, blev Chile i går, som det første sydamerikanske land, medlem nr. 31 af OECD. Man kan sige, at optagelsen er en anerkendelse af den Chilenske model. Der er sket meget, siden Chile ramte bunden i midten af 1970erne, efter årtiers fejlslagen (protektionistisk og statscentreret) økonomisk politik, kulminerende med det fejlslagne socialistiske eksperiment under Salvador Allende og det efterfølgende militærkup.

De økonomiske reformer fra 2. halvdel af 1970erne og frem, har gjort Chile til Sydamerikas  mest dynamiske og åbne økonomi. Ifølge Fraser Institute er Chile verdens 5. frieste økonomi, kun overgået af Hong kong, Singapore, New Zealand og Schweitz. De økonomiske reformer kombineret med genindførelsen af demokrati, en succesfuld bekæmpelse af fattigdommen i landet og lav korruption har indebåret, at Chile i dag er regionens mest stabile og velstående land. Og reelt det eneste land i Latinamerika, der forventes at blive et egentlig I-land indenfor en overskuelig tidshorisont.

Kilde Penn World Tables 6.32
Kilde Penn World Tables 6.32

Fra at have en markant lavere levestandard end i både Argentina og ikke mindst Venezuela har levestandarden siden midten af 1990erne været væsentlig højere, og med tanke på Venezuela og Argentinas nuværende økonomiske problemer er der kun grund til at tro, at forskellen vil blive endnu større i fremtiden.

I OECD’s officielle meddelelse lægger der vægt på, at Chile gennem de seneste 20 år har formået at kombinere en stærk økonomisk udvikling med gennemsnitlige vækstrater på over 5% med en fortsat demokratisk udvikling. Men der lægges også vægt på de økonomiske reformer der blev gennemført fra slutningen af 1970erne og op gennem 1980erne. Ikke mindst fremhæves pensionsreformerne i begyndelsen af 1980erne.

Pinera og Frei fra gårsdagen TV-debat
Pinera og Frei fra gårsdagen TV-debat

Også i går, tørnede de to præsidentkandidater Eduardo Frei fra den regerende centrum-venstre koalition og den borgerlige Sebastian Pinera sammen i en direkte transmiteret TV-debat. Pinera fører fortsat i meningsmålingerne, og står således til at blive den første demokratisk valgte borgerlige præsident siden 1958.

Pinera, hvis storebror Jose Pinera, netop var manden bag Chiles succesfulde pensionsreformer i begyndelsen af 1980erne, meddelte at en regering under hans ledelse ikke vil have deltagelse af folk fra det tidligere diktatur. Men han understregede samtidig, at han ikke anså det som en forbrydelse i sig selv at have været knyttet til Pinochets militærdiktatur, så længe man ikke havde været indvolveret i den undertrykkelse regimet også stod for.

Dette budskab bliver formentlig forstået af de fleste chilenere, der udemærket er i stand til at skelne mellem de dele af regimet der stod bag undertrykkelse, overgreb, mord og tortur, og de der med rette skal have æren for transformeringen af Chile fra et fattigt land med lav vækst til den mest moderne og rigeste sydamerikanske økonomi med et velfungerende og stabilt demokrati og hastigt faldende fattigdom.

JosePinera
Jose Pinera

Til de sidstnævnte hører absolut Pineras storebror. Efter at have forestået omfattende reformer i begyndelsen af 1980erne ragede Jose Pinera uklar med regimet og gik af som minister. Sammen med bl.a. Sebastian Pinera arbejdede han herefter aktivt for genindførelsen af demokrati i Chile. Sidenhen har han fungeret som konsulent for den lange række af lande der har gennemført pensionreformer inspireret af de chilenske og har modtaget et hav af priser for de banebrydende reformer i Chile.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit