Marcelo Odebrecht idømt 19 års fængsel for korruption

Dagens hovedhistorie i de brasilianske medier er uden sammenligning, at der er faldet dom i sagen mod tidligere CEO Marcelo Odebrecht fra Latinamerikas største byggekonglomerat, Odebrecht.

Marcelo Bahia Odebrecht
Marcelo Bahia Odebrecht

Sammen med en række tidligere højtstående ansatte i Odebrecht og Petrobras, har han været anklaget for at være del af den omfattende korruptionskandale i det statskontrolerede olieselskab, Petrobras.

Skandalen går under navnet “Lava Jato“, på dansk “bilvask”.

Odebrechts dom lød på 19 års fængsel for korruption, hvidvaskning af penge og andre kriminelle aktiviteter. Også en række andre anklagede dømtes til lange fængselsstraffe. Samtidig blev han og resten af de anklagede fra Odebrecht koncernen idømt bøder svarende til i alt mere end 400 mio. kroner.

Nyheden om dommene spredte sig hurtigt i de internationale medier via bl.a. Reuters, Bloomberg m. fl.

Det skal medtages, at dommer i sagen var Sergio Moro, som også stod bag den dommerkendelse, der førte til tidligere præsident Lula’s tilbageholdelse og afhøring i fredags. Det er ikke uvæsentligt, da PT for øjeblikket prøver at udbrede en konspirationsteori om, at Lula og PT er offer for et komplot fra den politiske og økonomiske elite.

Netop Marcelo Odebrecht, som er barnebarn til Odebrecht Groups grundlægger, Noberto Odebrecht, må vel om nogen anses for at tilhøre det brasilianske samfund økonomiske elite.

Sergio Moro
Sergio Moro

Alt imens styrkes mistanken om korruption mod tidligere præsident Lula, og rygterne går om, at det kun er et spørgsmål om tid, før han arresteres. Hvis/når det sker, vil det være endnu et søm i kisten for den siddende præsident Dilma Rousseff, som offentligt har været ude og kritisere den kortvarige tilbageholdelse af Lula i fredags. Hun beskyldes iøvrigt nu for at have forsøgt at sabotere det føderale politi’s efterforskning i Petrobras skandalen.

Hvor skandalen ender er fortsat uvist. Men for hver dag der går synes det mere og mere sandsynligt, at Dilma Rousseff ikke sidder perioden ud.

Hvad denne seneste korruptionskandale og det efterhånden anseelige antal relativt hårde domme med tydeligthed viser er, at de dage hvor den politiske og økonomiske elite var urørlige er ovre. Det er der al mulig grund til at glæde sig over.

Ps. Bortset fra første link, er alle andre links til hjemmesider på engelsk.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit