Politisk kaos i Brasilien

Det politiske kaos i Brasilien nåede nye højder fredag efter det føderale politi hentede præsident Lula ind til forhør.

Den kortvarige “arrestation” – Lula blev forhørt i 3 timer, mens der gennemførtes husundersøgelser flere steder med tilknytning til ham – udløste flere sammenstød mellem tilhængere og modstandere af den tidligere præsident. Mens tilhængere råbte slagord om at Lula var den bedste præsident Brasilien har haft uden for hans hjem i Sao Paulo, samledes andre og råbte slagord som ud med Lula og Lula i fængsel andre steder i byen.

lulaLula knyttes i stadig stigende grad til den korruptionsskandalen i Petrobras, og han er ikke den eneste.

Interessant nok faldt kursen på dollar, mens aktiekurserne steg oven på nyheden om Lula’s kortvarige “arrestation”.

Muligvis en indikation på at der er et stigende håb i markedet til, at ikke kun Lula’s fremtid i politik er færdig, men også at hans efterfølger på præsidentposten, Dilma Rousseff er på vej ud.

Brasilien står midt i den værste økonomiske krise i årtier efter et fald i BNP på ca. 3½ procent sidste år og kan formentlig se frem til et fald i samme størrelsesorden i indeværende år. Arbejdsløsheden er hastigt stigende, inflationen er fortsat høj og privatforbruget er sat flere år tilbage, mens store dele af befolkningen oplever faldende realløn.

De færreste forventer at udviklingen kan vendes under den nuværende regering.

13. marts er der indkaldt til store protestdemonstrationer i flere byer, rettet mod den siddende præsident. Deres omfang kan blive meget afgørende for hvad der sker i de kommende måneder.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit

One thought on “Politisk kaos i Brasilien”

  1. Dear Niels Westy,
    First of all, thank you for reporting this highly relevant issue. I would like to add that the photograph, reproduced in your article, which shows Lula’s “arrest” is a collage that has circulated for months in anti-governmental social media in Brazil. It does not show the “arrest” on last Friday. Even more, the mentioned “arrest” was in fact a subpoena (indstævning af vidner?) and as such illegal in his case because not preceded by a previous regular summons which remained unattended (en stævning?). It should also be mentioned that the police action has been introduced and covered by a concerted action of the Brazilian mass media which had published – again illegally – secret and unconfirmed accusations on the ex-president the day before. Most political scientists in Brazil agree therefore that the event can be considered an attempt of executing or at least provoking the circumstances for an “institutional coup d’état”.
    Best regards,
    Georg Wink (Department of Portuguese and Brazilian Studies at the University of Copenhagen)

Comments are closed.