Præsidenterne i Guatemala og El Salvador åbne for legalisering af narkotika [opdateret]

Guatamalas nyvalgte præsident og tidligere general, Pérez Molina, har på det seneste meldt sig i koret at forhenværende og nuværende latinamerikansk præsidenter, som opfordret til legalisering af narkotika. Molina vandt præsidentvalget i november på at ville slå hårdt ned på kriminalitet og bruge militæret mod narkokartellerne. Efter sin tiltrædelse er han i løbet af rekordtid – til overraskelse for en del – blevet en af de mest ihærdige fortalere for legalisering som et middel til at stoppe narkotikakartellernes hærgen.

Så sent som i mandags gentog Molina ved en pressekonference i anledning af han møde med El Salvadors præsident,Mauricio Funes, at det ikke var muligt for Guatemala at løse problemerne med narkokartellerne, og man istedet bør legalisere narkotika, for dermed at  reducere volden i regionen. El Salvadors præsident, Mauricio Funes, bakkede op om Pérez Molina’s udtalelser.

Der hersker tvivl om hvorvidt der er tale om et forsøg på at presse USA til at øge militærhjælpen til Guatamala. Men ifølge Molina’s tilhængere er ændringen reel, og afspejler en erkendelse af, at Guatemala aldrig vil kunne dæmme op for strømmen af ​​narkotika mod det tilsyneladende umættelige marked i USA.

Tidligere har Colombias præsident, Manuel Santos, i flere interviews åbnet for muligheden af en egentlig legalisering. En holdning som deles af en række tidligere præsidenter i regionen, herunder Mexico’s tidligere konservative præsident, Vicente Fox, og Fernando Enrique Cardoso fra Brasilien.

Opdatering: El Salvadors præsident, Mauricio Funes, har efterfølgende trukket sin opbakning til Molina’s udtalelser tilbage.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit