Uruguay bliver det første land i verden hvor alle elever har en computer

I løbet af de sidste to år har 362.000 elever og 18.000 lærere i kraft “Plano Ceibal” projektete blevet udstyret med en bærbar pc under “One Laptop Per Child” ordningen, som Uruguay er en del af. Oprindeligt var det ideen, at computerne skulle koste 100 USD. stykket, – det endte med at blive lidt dyrere, eller rette sagt 2½ gange dyrere, nemlig 260 USD, det skulle dog være inkl. udgifter til vedligeholdelse, udstyr, reparationer, uddannelse af lærere og internetforbindelse, og de samlede omkostninger udgør ca. 5% af landets samlede undervisningsomkostninger.

Naturligvis bliver ordningen brugt (og misbrugt) i den igangværende valgkamp (valgdagen er den 25. oktober). Men dette skal ikke forhindre os i at pege på, at Uruguay denne gang formentlig nok er mere heldig med at være foregangsland, end det var, da det i begyndelsen af det 20. århundrede etablerede en velfærds- statsmodel, der sammen med årtier med en lukket økonomi, bærer et stort ansvar for, at Uruguays økonomiske vækstrater i årtier var mere end almindeligt beherskede. Hvorved man gik fra at være et relativt velstående land i første del af det 20. århundrede til i dag at være et mellemindkomstland.

Men til forskel til etableringen af en af verdens første egentlige velfærdsstater, der dengang mest af alt svarede til etablering af et samfundssystem, der byggede på at dele ud af den velstand man knap og nap havde, må det seneste tiltag ses som en investering i fremtiden – ikke mindst i fremtiden for børn fra mere ydmyge kår.

Læs mere på BBC’s hjemmesider

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit