Når “The War on Drugs” bliver til borgerkrig – “Vila Kennedy” i Rio de Janeiro under beskydning for 3. dag i træk

"Politiforretning" i Rio de Janeiro
"Politiforretning" i Rio de Janeiro

Vi har tidligere skrevet de voldelige bandesammenstød i Rio de Janeiros slumkvarterer. I de sidste 3 dage har slumkvarteret Vila Kennedy været rammen om kampe mellem “Commando Vermelho”, der “ejer” kvarteret og “Terceiro Commando Puro”, der har base i den nærliggende slumkvarter”Vila Aliança”.  Der er ikke rapporter om døde, men i lørdags blev 6 beboere ramt af vildfarende kugler. Kampene kommer kun 14 dage efter at lignende kampe efterlod flere end 10 døde ud over en nedskudt politihelikopter – læs mere her. Dengang foregik det i den nordlige del af byen, denne gang er det i den østlige del (og til alle potentielle turister – det er langt fra “zona sul”) den fortsatte kamp om narkotika markedet udspiller sig.

I morges gik militær politiet ind i kvarteret og oprettede en kommandopost med 30 mand i et forsøg på at kontrollere bydelen. Formentlig er det politifolk fra BOPE (Batalhão de Operações Policiais Especiais), der har specialiseret sig i “Urban Warfare” og som på en og samme tid har kultstatus hos nogle og afskys af andre på grund af deres ret hårdhændede metoder –  hvilket vist også fremgår af nedenstående. Her skydes for at dræbe. Jeg beklager den tåbelige musik, videon er helt klart lagt ud af en “fan” af BOPE.

Måske skulle man overveje at legaliserer de produkter der kæmpes om i stedet? Jeg vil tro, at de par millioner af byens indbyggere, der bor i de kvarterer, der med mellemrum rammes af kampe ville sætte pris på dette.

At oprette og dyrke politistyrker som BOPE er næppe vejen frem. At kalde det en politistyrke er vel i sig selv en underdrivelse. Der er tale om en militærenhed og det der foregår i slumkvartererne har ikke meget med politiarbejde at gøre, men ligner umiskendelig krig (prøv også at klikke på linket til BOPES officielle hjemmeside og vurder selv).

Problemet er naturligvis at situationen er så langt ude, at man ikke kan operere med almindelige politimetoder. Så længe der ikke tages fat om det grundlæggende problem, der er eksistensen af et illegalt lukrativt  marked for narkotika, og ikke “sociale forhold” som venstrefløjen så gerne vil have det er.

For et halvt århundrede siden, før narkotika blev populært, kunne man som “almindelig” middelklasse sagtens bevæge sig rundt i slumkvartererne uden større fare for liv og førlighed. Levevilkårene var bestemt ikke bedre dengang – tværtimod. Men dengang eksisterede ikke den illegale narkotikakultur, der er karakteriseret ved sin ekstreme voldelighed og afstumpethed.

Published by

Niels Westy

Udlandskommentator ved Dagbladet Børsen Præsident i Akademiet for Fremtidsforskning Tidligere boet i Rio de Janeiro, Brasilien. Har gennem mere end 20 år skrevet og undervist om Latinamerika og Brasilien. Cand. polit

2 thoughts on “Når “The War on Drugs” bliver til borgerkrig – “Vila Kennedy” i Rio de Janeiro under beskydning for 3. dag i træk”

  1. Hm. En bemærkning, halvvejs offtopic. Men hvis Rage Against The Machines Wake Up er lagt på videoen som en hyldest til BOPE, så er det et dårligt valg. Teksten handler faktisk lige præcis om at gøre modstand mod regeringsenheder, der skyder for at dræbe. Det er venstreorienteret og tekstmæssigt ikke min kop te, men det er heller ikke fair at beskylde det for at være en hyldest til ting som BOPE, når det er det modsatte.

    Nå, tilbage til track: Mit kendskab til BOPE stammer fortrinsvist fra filmen Tropa de Elite. Hvis du (eller andre her) har set den, hvor tæt på virkeligheden vil I så vurdere at den er?

  2. @Info

    Jeg tvivler på at vedkommende der har lagt filmen op overhovedet har lyttet til teksten. Jeg har set Tropa de Elite, der gav anledning til store diskussioner i Brasilien og, for hvad det er værd, så er den nok ganske tæt på virkeligheden.

    Det som BOPE foretager sig er næppe i overenstemmelse med vores opfattelse af retsstat (det er virkelig shoot first ask later), men i en brasiliansk virkelighed er der bred opbakning til deres aktioner, og jeg kan egentlig godt forstå det. Og så er BOPE til forskel til andre dele af militærpolitiet almindelig anerkendt for ikke er være korrupt (selv om den aldrig er langt væk).
    Sammen med Policia Federal, som bedriver egentlig opklaringsarbejde og ikke er en del af militæret (kan sammenlignes omend næppe i kvalitet med FBI) anses de (korrekt efter min opfattelse) for at være elitekorps og de har høj status.

Comments are closed.